Toetjes / Appelkeek van Ivette / 

Kom, nog één keer een Peppermintreceptje dan, voor bij uw koffie; hoe u ’m ook drinkt. (Varieer gerust, ik deed er ook weleens kaneel door, of kardemom, speculaaskruiden, ander fruit, nootjes.)

Volkskrant 18-1-2025 weekendrecept Ivette van Boven

Appelkeek

125 gram fijne kristalsuiker of lichte basterd
125 gram zachte roomboter
2 theel. vanille-extract
snuf zout
sap van ½ citroen of 3 eetl. whisky/rum
3 eieren
200 gram tarwebloem
2 theel. bakpoeder
2 eetl. melk/yoghurt
2-3 appels
3 eetl. abrikozenjam of marmelade
3 eetl. whisky, rum of water

Verwarm de oven voor op 180 graden, vet een taartvorm in van 22-24 centimeter doorsnede.
Klop de boter met de suiker, het vanille-extract, een snuf zout en het citroensap of de drank luchtig. Klop daarna een voor een de eieren erdoor. Zeef de bloem met het bakpoeder boven de kom en spatel die erdoor. Spatel als laatste de melk erdoor om het beslag iets losser te maken. Schep dat in de bakvorm en smeer het min of meer glad.
Schil de appels wel of niet – dat is persoonlijk vind ik, allebei kan. Snij ze in kwarten, verwijder het klokhuis en snijd de bovenkant van de appels om de 3 millimeter in, net niet door, zodat de schijfjes nog een beetje aan elkaar blijven zitten.
Druk de parten in de bovenkant van het beslag.
Bak de cake zo’n 45-50 minuten, afhankelijk van de maat van de vorm, test of hij gaar is door een prikker in het dikste deel te steken. Komt die er droog uit, dan kan hij afkoelen op een rooster.
Verwarm de jam met een scheutje drank of water en kwast de bovenkant er royaal mee in, zodat hij mooi glimt.
Lekker met slagroom of een lepel ongezoete crème fraîche.

Opmaaktip

Droge cake piept u op door hem te overgieten met een siroop gemaakt met suiker opgelost in hetzelfde gewicht aan vocht: sap of drank. Laat iets inkoken, prik een paar gaatjes in de cake en overgiet hem met de hete vloeistof. Laat lekker intrekken.