Toetjes / sinaasappelgalette van Yvette / 


Vindt u geen bittere Spaanse sinaasappels uit Sevilla, maak dan deze zonnige galette van gewone sinaasappels en mandarijnen. ‘Tis the season!

Sinaasappelgalette met amandel-kardemomcrème

voor het deeg

200 gram bloem,
plus extra 100 gram amandelmeel
snuf zout
rasp van 1 sinaasappel
50 gram fijne kristalsuiker
100 gram koude roomboter, in blokjes
1 ei, gescheiden in dooier en wit
1-2 eetl. ijswater

voor de crème

50 gram roomboter
50 gram fijne kristalsuiker
50 gram amandelmeel
snuf zout
de zaden uit 4 kardemompeulen, grof gemalen
4 grote of 6 kleine hand- of bloedsinaasappels, of 2-3 handsinaasappels en 2-3 mandarijnen
de zaden uit 2-3 kardemompeulen, grof gemalen
wuif suiker, optioneel

Maak het deeg.
Meng de bloem met het amandelmeel en het zout, het sinaasappelrasp en de suiker. Wrijf de boter erdoor tot grof kruim. In de keukenmachine op de pulseerstand gaat dit het snelst. Voeg de dooier toe, meng meteen tot het deeg net samenkomt. Vindt u het nog te droog, voeg dan drup voor drup ijskoud water toe tot het net wel samenkomt. Vorm een platte bal, pak het in en laat het 30 minuten tot 1 uur rusten in de koelkast.

Maak de crème.
Klop daarvoor alle ingrediënten luchtig met de mixer. Dek af met een bord tot u gaat bakken. Snijd van de sinaasappels en mandarijnen de schil af: snijd de top en de onderkant er eerst af, door het wit heen tot u net op het vruchtvlees zit. Zet de vrucht recht voor u op de plank en snijd met een scherp mes van boven naar beneden de schil eraf tot u een naakte sinaasappel voor u heeft. Ga door tot u alle vruchten heeft geschild. Snijd ze vervolgens in zo dun mogelijke plakjes.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Rol het deeg uit op een licht met bloem bestoven werkblad tot een ronde lap van 30 cm doorsnede en til die op de bakplaat.
Besmeer de deeglap met de crème en houd daarbij een rand van ongeveer 5 cm rondom vrij.
Verdeel de citrusschijfjes over de crème en vouw vervolgens de rest van het deeg over de vulling heen. Klop het eiwit los en kwast het over de deegrand. Besprenkel eventueel nog met suiker. Bestrooi het fruit met extra kardemom.
Schuif de galette in de oven en bak hem 25-30 minuten of tot het deeg goudbruin is. Lekker met een lik slagroom erbij.

Opmaaktip
Dit is eigenlijk toast met marmelade, maar dan heel luxe. Serveer wat over is gerust als ontbijt, even opgewarmd in een koekenpan